bolt
kiler
regn
sva
vertikalt
bratt
overheng
logo2
(arkiv)
:: Nyhetsarkiv fra Året ::

07.oktober Vestveggen
Vestveggen blir Bergens nye storstue for klatring i Åsane Arena. Klubben jobber hardt sammen med Tjelmeland Friksjon for å få alt klart til åpning, men det er enda mye arbeid som gjenstår. Byggearbeidet og ferdigstillelsen av anlegget går etter skjema, men det er endel usikkerhet knyttet til vareleveranser på grunn av redusert kapasitet hos produsentene i disse tider.
Foreløpig ser det ut som åpningsdato blir i løpet av siste halvdel av november. Vi gleder oss veldig, og kommer til å holde dere oppdatert med info om byggeprosessen og endelig åpningsdato når det er klart. Følg med på våre hjemmesider og sosiale medier fremover, dette blir veldig spennende!
vestveggen
...les resten av artikkelen
06.oktober Bryggeriet stengt for publikum 15. oktober

Torsdag 15. okt kl 19-22 vil Bryggeriet Buldresenter være stengt pga internt arrangement. Oppfordrar buldrelystne å besøke det oppgraderte buldrerommet i Bergenshallen! ?(Har Moon-board!)

...les resten av artikkelen
21.september Bergenshallen stengt for omskruing 26. og 27. september

På grunn av en liten runde med omskruing holdes Bergenshallen stengt lørdag og søndag, 26-27. september. Vanlige åpningstider fra mandag 28. september.

BergensCUP2017 H

...les resten av artikkelen
24.august Klatring i Bergenshallen.
Skal du i Bergenshallen å klatre så les dette.
Vi setter maksimums grensen på 36 personer for at våre besøkende skal føle seg trygge på at det er mulighet til å holde anbefalt avstand på 1 meter. For bruk av buldrerommet er grensen 6 personer. Gi beskjed til vakten om du skal i Buldrerommet.
Vi har treningsgrupper 8 (ca 20 stk) i hallen frem til kl 19:00 på hverdager, så vi oppfordrer flest mulig til å komme etter dette.
Vi oppfordrer alle våre besøkende til å avslutte treningen etter endt økt så raskt som mulig ved stor pågang slik at ventetiden blir kortest mulig for eventuelle ventende klatrere.
Vakten i hallen bestemmer til enhver tid når grensen er nådd og nye folk må vente på tur.
Vi minner og om viktigheten av god hånd hygiene, vask av hender før etter og under trening, og at du holder deg hjemme dersom du har sykdoms-symptomer.
Du MÅ registreres på skjema over besøkende med navn, tlf.nr. og tid når du kommer inn og når du går ut for evt. smittesporing. Vakten i hallen registrerer dette.
God klatring.
...les resten av artikkelen
21.august Viktig info for deg som skal klatre inne

Grunnet stor pågang i det siste ser vi oss nødt til å innføre begrensninger på antall personer i Bryggeriet.

Vi setter maksimums grensen på 30 personer for at våre besøkende skal føle seg trygge på at det er mulighet til å holde anbefalt avstand på 1 meter. 

Vi oppfordrer alle våre besøkende til å avslutte treningen etter endt økt så raskt som mulig ved stor pågang slik at ventetiden blir kortest mulig for eventuelle ventende klatrere.

Vakten i hallen bestemmer til enhver tid når grensen er nådd og nye folk må vente på tur.

Vi minner og om viktigheten av god hånd hygiene, vask av hender før etter og under trening, og at du holder deg hjemme dersom du har sykdoms-symptomer.

Du MÅ føre deg på skjema over besøkende med navn, tlf.nr. og tid når du kommer inn og når du går ut for evt. smittesporing.

God buldring

...les resten av artikkelen
06.august Turrapport fra Flatanger 2020

Tekst: Leo Bøe

Foto: Leo Bøe, Mattis G. Huseby og Thomas Mørkeby

Årets sommer i Flatanger var litt annerledes. Færre turister og flere sterke norske klatrere samlet på en plass førte til at oppholdet kunne oppleves litt som en landslagscamp. Det ble gjort mange fine bestigninger og jeg skal fortelle litt om mine favoritter fra turen. For mange kan det også være fint å høre litt om hvor enkel reisen og overnattingen er, og kanskje hvordan klatringene er for de ulike nivåer. 

Bilde 20.06.2020 15 12 27

I Flatanger blandt fin natur finner man den gigantiske Hanshelleren; en stor hule som ble til etter siste istid for 10.000 år siden. Det unike med helleren er de lange, bratte rutene, og det solide fjellet i granitt som danner fantastiske formasjoner. Dette i kombinasjon med at hulen har flere av de vanskeligste rutene i verden gjør at feltet er blitt en berømt klatredestinasjon. Det mange ikke vet er at man også finner veldig mange lettere ruter helt ned til grad 4 (4a) fordi veggen åpner seg opp i venstre kant. Her får man fantastiske ruter i svakt overheng eller vertikalen som kan strekke seg hele 40 meter. For de som liker å klatre gradene 8 til 9 (7c-8b) er det flere 3-stjerners ruter her som bare må klatres en gang i løpet av livet! 

 

Rutene jeg lengtet etter å klatre befinner seg lenger oppe i det gigantiske overhenget. De lengste linjene her er opp mot 70 meter der man må tre gjennom tauet midtveis for å minimere taudrag, og ikke minst komme seg ned igjen fra toppen. Jeg merket fort at klatringen krevde en helt annen form for pump ettersom man henger i veggen nesten en time på det meste. Den første rutene jeg gikk var Nordic flower 8b+ som Håvard Helgesen hadde flashet, noe som er vanvittig imponerende. Etter det prøvde jeg Nordic Plumber 8c en enda lenger rute med felles start. Den 60 meter linjen hadde jeg dogget en gang året før og fått grisebank på, men i år gikk den overraskende raskt som første støt etter å ha jobbet inn flyttene. Dermed kunne jeg fort skifte fokuset mitt videre til hovedprosjektet for turen, nemlig Odins Øye. Linjen er helt vill og i første øyekast er det tydelig hvor navnet kommer av. 

Bilde 26.06.2020 13 49 58

Ruten består av et hardt og teknisk 7c bulder i starten etterfulgt av gode hviler og en litt ekkel (ofte våte tak) 8a+ travers rute ut til “øyet”. Der får man en grei hvile, traverserer ut til midten av øyet på underhånds tak og så ut gjennom et nytt 7c bulder som er redpoint cruxet. Det var her jeg falt de første øktene, men etter å ha funnet en bedre løsning på dag 5 skjønte jeg at det ikke kom til å skje igjen. I det neste forsøket klarte jeg å karre meg forbi cruxet og kikket opp på de siste 15 meterne med 8b klatring. Linken til toppen hadde jeg gjort noen få ganger, men nå var jeg en god del mer sliten fra start. Jeg pustet dypt, klatret det siste bulderet som regnes å være litt tricky og klippet ankeret til min første rute av grad 8c+ i Norge! Det var utrolig stilig å klatre en så flott og ikonisk linje.

 

Etter Odins Øye hadde jeg flere dager igjen av turen, men et lite problem med skulderen gjorde at jeg måtte hvile en uke. Derfor valgte jeg å forlenge turen med tilsvarende dager, noe jeg er meget glad for. Jeg oppdaget at det var mindre vondt å klatre de aller bratteste rutene når man ikke ble hengende med armene rett over hodet. Derfor valgte jeg ut brattere ruter som forlengelsen av den allerede lange ruten Nordic Flower, som gir graden 8c. Denne gikk i første støt etter å ha gått gjennom toppen og så gikk jeg videre til å prøve en enda brattere linje rett til høyre som heter Valkyrien (8c). Denne var så bratt at det ikke hadde noe å si hvor man plasserte beina og noen ganger var det enklere å bare gå armgang. Å bestige denne var kanskje noe av det artigste fra turen når det gikk i tredje forsøk! To dager senere når skulderen var bedre gikk jeg også en kort og buldrete 8c som heter Muy Verdes. 

Bilde 10.07.2020 15 41 32

Ellers brukte jeg de resterende dagene sammen med Thilo Shröter på Thors Hammer (9a). Dette var veldig utfordrende og jeg må ærlig innrømme at jeg fikk skikkelig juling. Til slutt klarte jeg alle flyttene individuelt, men å sette dem sammen virket langt unna. Nå er jeg tilbake i Bergen og målet fremover vil være å bli sterkere slik at jeg kan klatre den fantastiske ruten en gang neste år.

 

For de som lurer litt på hvordan det er å komme seg dit kan jeg opplyse om at det er enkelt. Man tar først tog til Steinkjer, så buss og taxi til der man skal oppholde seg (ca 300 kr totalt). De fleste velger å bo på Climb Flatanger campen som ligger en 15 minutters marsj unna hulen. Det er relativt billig om man velger å bo i telt (110 kr pr natt), men det er også mulighet for å bo inne (275 kr pr natt) med flere andre. Da får man egen seng, kjøkken, bad og en stue å slappe av i om kvelden. Jeg sov 40 dager i telt og det var helt greit ettersom man har tilgang på kjøkken med kjøleskap, dusj og toalett. Det kan også være lurt å ta med seg en fiskestang, for i Flatanger er det utrolig bra fiske!

flatanger

...les resten av artikkelen
04.august Opptak til Junior- og Rekruttgruppen i klatring høsten 2020

Bergen Klatreklubb har nytt opptak til våre Junior- og Rekruttgruppe i klatring!

 

Juniorgruppen (tidligere Satsningsgruppen) er en gruppe for juniorklatere i alderen 12-19 år som ønsker å satse på klatring og delta i konkurranser for Bergen Klatreklubb. De trener fast tre ganger i uken og er en gjeng motiverte og veldig trivelige ungdommer som alle liker klatring veldig godt. Dersom du eller noen du kjenner har lyst til å bli med i denne gruppen har vi nytt opptak nå til neste semester. Søknadsfrist er satt til 15. august. Etter at søknadsfristen har gått ut blir det lagt opp til et en fellestrening med de som søker om å bli med i gruppen. Fellestreningene blir i uke 35.

 

Rekruttgruppen er for de som ønsker å trene strukturert med klatring men synes at tre treninger i uken blir for mye. Som navnet tilsier så er Rekruttgruppen ment for å rekruttere yngre klatrere til Juniorgruppen og det er meningen at denne gruppen skal være et steg opp fra våre ungdomsgrupper. Det er ønskelig at alle som søker plass på gruppene kan sikre og klatre på led fra før av. Deltakere på Rekruttgruppen vil bli invitert med på besøksøkter til Juniorgruppen slik at de blir kjent med deltakerene på begge gruppene.

 

For å søke om å komme med i gruppene sender du epost til tk@bergen-klatreklubb.no med følgende info:

 

- Søkers navn, adresse, telefonnummer, e-post og fødselsdato

- Foresattes navn, adresse, telefonnummer og e-post

- Søkers treningsopplegg (antall treningsøkter hver uke, andre aktiviteter i tillegg til klatring etc.)

- Eventuelle resultater fra deltakelse i klatrekonkurranser

- Søkers vilje til å drive med egentrening

- Søkers hovedmotivasjon for å komme med i Junior eller Rekruttgruppen

 

Klubben forventer også at foresatte til de som er med på gruppene er med og hjelper til i forbindelse med gjennomføring av konkurranser/treningsleir etc. Prisen for deltakelse på et semester er satt til 3500,- for Juniorgruppen og 2600,- for Rekruttgruppen. Kontigenten inkluderer inngang i hallene og refusjon av reiseutgifter i forbindelse med konkurranser. NB! Medlemskap i klubben er ikke inkludert.

 

 

For mer info om gruppene kan du se på disse sidene.

satsningsgruppen

...les resten av artikkelen
23.juli Åpningstider Bryggeriet kommende uke

 

8 august lørdag Stengt
9 august søndag 16:00-19:00
10 august mandag 19:00-22:00
11 august tirsdag 16:00-19:00
12 august onsdag 16:00-23:00
13 august torsdag 16:00-19:00
14 august fredag 19:00-22:00

...les resten av artikkelen
23.juli Innføringskurs i klatring

Vi starter opp igjen med innføringskurs i Bergenshallen 15 august og holder

kurs hver helg utover sensommeren og høsten. 

Påmelding under kursfanen eller via denne linken: https://bergen-klatreklubb.brponline.se/

 

 

...les resten av artikkelen
01.juli Earlybird-priser på kombinert årskort

I hele august kan du kjøpe kombinert årskort til alle våre anlegg, og årskortet vil gjelde ut hele 2021*!

 

kampanje juli

Dette får du:

- Klatre så mye du vil i 17 måneder i Bergenshallen, Bryggeriet og den nye klatrehallen i Åsane som blir Skandinavias største klatreanlegg (åpnes i november 2020)

- Nøkkelbrikke til Bryggeriet slik at du kan buldre utenom åpningstider (NB! 18 års aldersgrense for nøkkelbrikke)

- Som medlem i klubben får du delta gratis på BergensCup og du får reduserte priser på leie av utstyr og arrangement i regi av klubben, samtidig som du støtter klubben og utvikling av utendørs klatring i Bergen

Prisen på 4000,- gjelder i hele i august. Endelig pris for kombinert årskort i klubbens anlegg vil være på rundt 4500,- for et år. Så her får du altså 5 måneder "gratis" klatring i tillegg til minst 500,- i rabatt - kort sagt en uslåelig pris!

For å kjøpe årskort til earlybird-pris går du inn på denne linken: https://tinyurl.com/augustkampanje


Kampanjen gjelder kun kjøp via nett, det er ikke mulig å kjøpe kombinert årskort til denne prisen i Bryggeriet eller Bergenshallen.

Spørsmål? Ta kontakt med daglig leder på epost: remi@bergen-klatreklubb.no

* Kjøp av årskort i anleggene til Bergen Klatreklubb forutsetter medlemskap i klubben. Medlemskap koster 300,- per kalenderår og kjøpes på MinIdrett.no

...les resten av artikkelen
18.juni Reduserte åpningstider uke 26

Mandag 22. juni og tirsdag 23. juni stenger Bryggeriet for publikum klokken 19.00 på grunn av Jammeskole med Pete Whittaker. Det blir ikke anledning å buldre samtidig som kurset foregår, heller ikke for de med årskort.

...les resten av artikkelen
15.juni Bryggeriet åpent igjen fra og med mandag 15. juni

Endelig kommer gladmeldingen mange har ventet på.

 

promoshots 1

Bryggeriet åpner igjen mandag 15 juni.


Vi åpner for alle for buldring i Bryggeriet. Vi legger til rette for trygg trening og det kan bli nødvendig til å sette et tak for hvor mange som kan trene samtidig. Dette vil bli vurdert av klatrevakten men det er alle brukeres ansvar å overholde en meters avstand og bidra til trygg trening. Vi har også sluttet med felleskalk så ta med egen kalk om du tar turen inn.

Alle har ansvar for å følge de anbefalte smitteverntiltakene under covid-19-utbruddet. De tre hovedprinsippene for å bremse smittespredning er:

  1. Syke personer skal holde seg hjemme
  2. God hånd- og hostehygiene og forsterket renhold
  3. Holde minst 1 meters avstand og redusere kontakt mellom personer

For de med måneds og årskort har vi en stor programmeringsjobb i forhold til gyldighetsdato på nøkkelchip. Vi vil forlenge chipens og årskortets gyldighet tilsvarende perioden for tapt betalt treningstid. Vi kan ikke garantere at vi klarer denne jobben i dag så vi dersom du har planer om å klatre utenom åpningstiden og vet at kortet ditt er gått ut i stengeperioden så gi oss beskjed. Klatrevakten får oppdatert liste for kontroll av månedskort så dette er ikke et problem i åpningstiden.

 

Velkommen tilbake!

...les resten av artikkelen
27.mai Klatring i Bergen under koronatiden

 

Tekst: Leo Bøe          Foto: Torbjørn Wiik

Sammenlignet med tidligere år har det vært en stor økning på klatrere utendørs, og det er ikke rart nå som klatrehallene er stengt. Det har vært utrolig gøy å se mange komme seg ut og støte hardt i Loddefjord, som veldig sikkert er det mest travle cragget i Bergensområdet for tiden. Spesielt gøy har det vært å følge med på de yngre som ikke har vært like mye til syne utendørs før. Nå har mange av dem perset flere ganger og ser ikke ut til å stoppe der. Det har også vært fint å se at folk følger råd fra helsevesenet og holder avstand.

 

Når krisen startet og både Bryggeriet og Bergenshallen stengte tenkte jeg med en gang: “Nå får vi vel klatre masse ute da.” Og sånn har det blitt, for de siste to månedene har jeg klatret ute 3-4 ganger i uken. Stor kontrast fra det som før kanskje var 1-2 ganger. Dermed har jeg fått mye tid til å prøve mange av de fantastiske rutene Loddefjord har å tilby.

 

 

Loddefjord

Før har jeg hatt mindre interesse for å klatre i Loddefjord. Det som kom til tankene når jeg så for meg rutene var lange flytt og skarpe kanter på råttent fjell. Det viste seg å være tilfellet for bare noen få ruter. Det var først når jeg prøvde flere harde ruter på 9-tallet de siste ukene at jeg oppdaget den fantastiske og faste granitten Loddefjord hadde på dessertmenyen. Steinen jeg snakker om befinner seg for det meste sentralt i hulen eller lenger oppe i forlengelsene, og vil trolig få enhver klatrer til drømme søtt om nettene. Bildet under viser hvor solid og fint fjellet er i deler av hulen. 

 

Den første ruten jeg jobbet med i karantenetider var Kjærlighetens tapte år (9). Ruten ble gått i 1992 av Frank Sæthre som den første 9-eren i Bergen og har fremdeles relativt få bestigninger selv om ruten har stått i snart 30 år. At ruten er lite gått er ikke overraskende, for jeg opplevde ruten som hard for graden, og til å begynne med klarte jeg ikke henge på de herlige crimpene i cruxet heller. Ruten består av en lett start inn i et hardt bulder på stein av fantastisk kvalitet etterfulgt av bratt og pumpende klatring til toppen. Bulderet krevde en god del fingerstyrke, masse teknikk, men også mye flaks, og det var her jeg falt mest til å begynne med. Jeg skjønte fort at det ikke var bare bare å fullføre ruten etter å ha gått cruxet, og her fant jeg også på å falle et par ganger. Etter å ha gått ruten gikk jeg Kveldens siste dans, Bergens andre 9-er også gått av Sæthre (1993). Også utrolig stilig, spesielt når man kommer forbi takoverhenget hvor man får perfekte avrundede crimper og noen av de tøffeste flyttene i Loddefjord.

 

Ellers har jeg gått andre ruter som Tjelmeland friksjon (9), En ny dimensjon (9-), og jobbet med hardere prosjekter. Foreløpig støter jeg på Per aspera ad astra (9/9+), en 38 meter king line som har vært kjent som Bergens hardeste rute. Ruten strekker seg helt opp til toppen av hulen som en forlengelse av Farlig overheng (8) og innebærer to separate bulder og flere pumpende partier. Et annet prosjekt jeg har prøvd på er forlengelsen av Spiralis (9/9+) som kun har en bestigning av Sindre Sæther (2006). Denne har et meget hardt buldreproblem i toppen som jeg ennå ikke har løst.

 

Man kan vel kanskje si at jeg har forelsket meg litt i Loddefjord og innsett hvor heldige vi er som har et så fint crag tilgjengelig. Mange av rutene er av høyeste kvalitet og jeg gleder meg til å prøve alt som er igjen! Jeg vil takke klubben for støtten, og arbeidet de nå gjør for å sakte gjenåpne anleggene slik at vi også får mulighet til å klatre på dager med uvær, selv om Loddefjord også da kan være en mulighet.

leo

 
...les resten av artikkelen
16.mai Mentorordningen 2020

mentorcollage2

 

Etter re sesonger med Mentorordningen for unge kjører Bergen Klatreklubb i gang med ny runde i 2020! Dette er en egen gruppe for deg mellom 16-25 år som har lyst til å lære og bli god til å klatre på naturlige sikringer.  Målet er å skape ett større miljø for yngre personer som er interesserte i fjellklatring og vi ønsker at flere får øynene opp for klatring på naturlige sikringer. Bergen og omegn er kjent for fantastisk sportsklatring utendørs men mulighetene for klatring på naturlige sikringer er minst like flotte, spesielt ute på Sotra. 

 

Det vil bli avholdt til sammen ti samlinger i og rundt Bergen. Målet er at man etter endt periode skal ha dannet en selvstendig gruppe som fortsetter på egenhånd, og som etterhvert kan være ressurspersoner som vil bidra tilbake i miljøet. Gruppen vil få grundig opplæring og trening i hvordan å klatre på naturlige sikringer, klatrehistorie, kameratredning og alpin ferdsel. I utgangspunktet har vi satt opp samlinger på torsdager fra starten av juni og frem til midten av september med opphold i sommerferien. Planen er da å dra ut like etter skole/jobb og få til et lite hverdagseventyr i klatreveggen midt i uken. Tentativt program vil bli sendt ut til deltakerene i starten av opplegget. Merk at justeringer i programmet vil forekomme på grunn av vær og andre forhold utenfor vår kontroll. 

 

Det er satt opp totalt 8 plasser i denne omgang.

 

For å bli med på ordningen så kreves det at du har brattkort og klatrer aktivt i tillegg til at du har lyst til å lære mer om fjellklatring og et brennende ønske om å videreutvikle deg som klatrer. Det er også et krav om at du er medlem av klubben. 

Pris : 1500,- Dette inkluderer lån av utstyr fra klubben og all instruksjon. Utgifter til reise og mat i forbindelse med turer vil bli delt mellom deltakerene og instruktører.

 

Påmeldingskirterier:

- Du må være mellom 16-25 år

- Du må ha Brattkort/Klatrekort

- Du må ha klatret selvstendig på led i minimum 1 år, gjerne utendørs

- Du må skrive hvorfor du ønsker å være med på mentorordningen

- Du må være medlem av Bergen Klatreklubb

 

Lurer du på om dette er noe for deg? Rapport fra fjorårets Mentorordning kan du lese her!

 

Hørest dette ut som noe for deg? Send inn en beskrivelse av hvem du er, din klatreerfaring og motivasjonen din til å delta i ordningen. Søknadsfrist : 1. juni 2020

Søknaden sendes til tk@bergen-klatreklubb.no

...les resten av artikkelen
13.mai Innkalling til årsmøte i Bergen Klatreklubb

DSC04007

Årsmøtet 2020 i Bergen Klatreklubb avholdes onsdag 17. juni klokka 18.00 i 3. etasje hos Idèparken i Åsane.

:: Saksliste og relevante dokumenter som PDF

:: Strategiplan

:: BKKs lover

Grunnet den usikre situasjonen vi er i med korona smittefare ønsker vi påmelding på forhånd slik at vi vet om det er plass til alle i vårt møtelokale. Vi legger til rette for nettmøte deltakelse for de som er i risikogrupper eller er i relasjon med noen i risikogrupper. Vi vil også trenge påmelding for de som velger å bli med på nett slik at vi kan sjekke medlemsstatus ifm. stemmegiving. Ved veldig mange påmeldte til Åsane kan vi måtte sette et tak og stenge påmeldingen der og da kun ha tilbud om nettmøte. Da vil i så fall dette bli informert om her.

:: Påmeldingsskjema

Vi har valgt å gjøre dette til et kort og saklig møte uten underholdning og matservering for sikkerhetens skyld. Så får vi heller arrangere et medlemsmøte på et senere tidspunkt med både mat og moro.

Adressen til Idèparken er Langarinden 5, 5132 Nyborg. Det er begrenset med parkeringsplasser utenfor så vi jobber med å finne alternativ parkering i nærheten. Om du reiser kollektivt er kontorene i nærheten av Åsane Videregående skole og bussrute 36, 37, 38, 91, 96, 200 og 210 kjører forbi her (mulig bussbytte på Åsane Terminal).

Vi minner om at medlemskap i Bergen Klatreklubb skal være betalt i 2020 for å ha stemmerett på årsmøtet. Medlemskap til klubben kjøper du her.

...les resten av artikkelen
16.april Ledige stillinger i Bergen Klatreklubb

ledige stillinger

Bergen Klatreklubb har for tiden to meget spennende stillinger for klatreinteresserte med riktige kvalifikasjoner. For mer info og søknadsfrist se annonsene på Finn.no Her er link til Hovedtrener og Hovedruteskruer-annonsene.

 

...les resten av artikkelen
16.april Klatretur til Siurana og Pati pa mi (8a+)

IMG 0226IMG 0230

Tekst og foto: Eline Næsheim.

Jeg hadde rekordlave forventninger til klatreturen denne gangen, annet enn å gjøre det beste ut av det for Leo på 10 mnd. Få litt sol og varmere vær.Visste ikke om det engang ville bli mulighet til å klatre så mye.Vanligvis klatrer jeg mye ute på tau gjennom store deler av året, Loddefjord (og Bryggeriet da det kom, for innetrening) har vært hjem nummer to i mange år. Nå føltes det alt for lenge siden jeg hadde tatt på stein. Jeg hadde også trent lite, spesielt tau hadde jeg ikke klatret siden NM i november, foruten et par økter i Bergenshallen. Dermed var jeg kjempespent på hvordan formen var, det var som å pakke opp en presang! Har klatret en del i Siurana tidligere, kjenner stilen og mange av rutene, det var perfekt som en reality check. 

 

Etter noen dager i Cornudella fikk Leo og jeg være med ut å klatre. Vi dro til sektoren El Pati. Der har vi vært mye før og det er barnevennlig anmarsj og terreng. Mange av de mest klassiske rutene ligger også der. Lange, svakt overhengende og tekniske. Det var perfekte forhold denne dagen (rutene her er også veldig forholdsavhengige). Jeg varmet opp på en av oppvarmingsrutene som jeg kjenner godt, det gikk overraskende bra! Kunne leke meg oppover og holde på takene ved siden av takene. Vet ikke om det var pga buldringen, de utallige hviledagene eller bare den enorme gleden og nytelsen det var å være tilbake på stein. 

 

Hadde egentlig tenkt å prøve på det usendte prosjektet mitt fra to år tilbake, bare for gøy, for å kjenne hvordan formen var. Men det var ikke slynger på den og som småbarnsmor er klatretid for verdifull til å bruke på sliktDet hang derimot slynger på naboruten Pati pa mi, som også er en klassiker. Ruten er lang og har et veldefinert crux på midten. Opp dit er det ganske vedvarende og jevnt tung klatring. Cruxet er veldig teknisk med små tak og fottak, veldig delikat balansemessig og man er avhengig av å finne en løsning som passer sin kropp. Løste cruxet ganske raskt til min store overraskelse. Deretter kommer en ganske vedvarende sekvens på skarpe krimper og små lommer, før verdens største kryss over til et OK tak som man klipper fra. Etter dette er det mer vertikalt og man kan hvile flere steder før et litt tynt sva og et riss i toppen. 

Jeg ble veldig glad for å løse cruxet, fordi jeg følte jeg hadde en mulighet til å sende denne ruten ila turen. Jeg er vant til å være litt mer allsidig i stilen, men nå må jeg bare innse at jeg klarte meg best på krimpete og tekniske ruter. Derfor var denne ruten egentlig perfekt nå, bortsett fra at den var lang.. Jeg visste at pumpen ville bli et problem, den var dårligere enn på mange år. Og ruten er ca 40 m! 

 

Etter å ha prøvd en gang ga jeg den like godt et forsøk. Ble ganske pumpet av den første delen, men fikk hentet meg litt inn før cruxet. Plutselig var jeg gjennom cruxet! Jeg fortsatte oppover runouten mens jeg febrilsk lette etter fottak og neste krimp så raskt jeg kunne, for denne delen hadde jeg ikke øvd på. Kjente pumpen komme som et uvær. Fikk jeg bare det gode taket og klippet ville jeg mest sannsynlig gå ruten! Jeg tenkte ikke engang på runouten. Da jeg fikk taket som jeg skulle krysse fra, ga jeg virkelig alt, men fingrene bare åpnet seg. En følelse jeg hater og elsker. Da vet jeg at alt er utenfor min kontroll, men at jeg har gikk alt. Det skjedde bare noen sekunder for tidlig! Jeg fikk en svær suser, men var allikevel veldig fornøyd! Dette var langt over all forventning og jeg hadde gjort mitt aller beste. Da jeg hang og dinglet snek den velkjente smerten i underarmene seg på, en følelse jeg ikke har kjent på kanskje et par år, nå satt jeg mer pris på det enn noen gang. 

 

IMG 0231

 

Jeg gikk fra null ambisjoner til å ha et relativt hardt prosjekt. Ønsket meg en dag på craget uten å være mamma, det har ikke skjedd siden Leo kom. Etter noen dager dro jeg ut med en kompis. Hadde litt uflaks med forholdene. Det var så kaldt og så sterk vind at det nesten ikke var vits å prøve ruten, men ga det et forsøk allikevel. Var frossen og kaldpumpet da jeg kom til cruxet, og da jeg skulle gjøre det hardeste flyttet blåste det så sterkt at jeg ble blåst ut av posisjon, foten og kroppen ble rotert ut av veggen og jeg rakk ikke opp til taket. Prøvde flyttet flere ganger isolert men det gikk ikke. Så begynte det å regne… Det var allerede over en uke ut i reisen. Vinden fortsatte for full styrke i mange dager og det ble umulig å være på El Pati. Vi dro til Margalef, og jeg benyttet anledningen til å trene litt pump i ekspressfart. Følte meg mer og mer sliten, var jo ikke vant til å klatre, og ferie med baby er ikke nødvendigvis avlapping... Leo fikk noen nye tenner og det ble enda dårligere med søvn enn ellers. I tillegg hadde jeg i all hast pakket med meg feil sko til Spania, de var i ferd med å gå i oppløsning. Begynte å tenke at det første støtet var den sjansen jeg hadde fått. 

 

IMG 0229

 

Så begynte å bli varmere og mindre vind. Neste uken ville det bli for varmt til å klatre på den veggen. Jeg dro ut tidlig en dag med Henning Wang. På dagens første støt skjedde det samme, at jeg plutselig ikke rakk opp til taket. Tror det var en kombinasjon av for sterk vind og dårlige sko, for foten begynte å gli rundt. På dagens andre forsøk følte jeg meg sliten, men kjempet meg opp og fikk til cruxet med et nødskrik. Nå hadde jeg tunet runoutsekvensen og pumpen var kanskje litt bedre, så jeg klarte komme meg gjennom, fikk krysset inn i klippetaket. Karret meg inn i en hvil. Jeg jublet litt, men det var ikke over. Var helt kjørt. Hele veien hadde vært en kamp, føltes mye tyngre enn da jeg falt av på første støt. Siste delen var relativt lett, men litt blind og med mulighet for feil. Safet hvert flytt, og hvilte der jeg kunne. Klatret utrolig usikkert, fordi jeg var superredd for å falle pga en idiotisk feil. Hjalp at Dave Graham og Alizee Dufraisse stod på bakken og ropte ”vengaa Eliiin”. Etter litt fomling og klatring frem og tilbake mellom hvilene fikk jeg klippet ankeret i solsteiken.Var fornøyd men måtte også le litt av forsøket mitt, det føltes som en desperat bestigning! Var egentlig mer fornøyd med det første støtet. Var først og fremst deilig å kunne senke skuldrene og la skoene gå i oppløsning.

 

Som jeg skrev da jeg ble intervjuet av Norsk Klatring om klatring i graviditet og småbarnstiden, føler jeg på en måte at jeg har blitt en bedre klatrer av å bli mor. Har fått et annet fokus, og tiden på veggen er enda mer verdifull, på godt og vondt. Er naturlig nok svakere fysisk enn på lenge, men med dette tror jeg at jeg har blitt nødt til å klatre enda mer teknisk. Stilen min er mer ensidig, men for ruter som Pati pa mi i Siurana fungerer det bra. Det er vanskelig å mene noe om grad når jeg ikke har fått klatret så mye etter det lange avbrekket. Den har stått i 8b men i guideboken min står den i 8b/8a+. For meg føles det som 8a+, men tror som sagt at ruten passer meg bra nå. 

 

 

IMG 0235

Koronasituasjonen i spania

I mellomtiden begynte ting å skje i Europa, koronaviruset spredte seg raskt i flere land og særlig i Norge. Vi fikk med oss på nyhetene at det kom flere tilfeller i Spania også, men blant klatrere og lokalbefolkning i Cornudella var det lite snakk om det. Folk levde som før, barene var fortsatt stappfulle mens barnehager, skoler og det meste annet ble stengt i Norge. Så var det som alle fattet alvoret fra en dag til neste. Det kom meldinger om at Margalef skulle stenges for klatring for å beskytte den aldrende populasjonen i landsbyen. Neste dag kom det melding om at Siurana ville stenges for klatring også. Alvoret endret seg fra dag til dag. Klatrerne begynte å bestille billetter hjem. Vi var veldig usikre på hva vi skulle gjøre, vi ante ikke hvordan situasjonen ville utvikle seg. I et land som Spania hvor tiltak som god håndvask og samlinger av flere mennesker sannsynligvis hadde blitt neglisjert av majoriteten de siste ukene, var det ikke vanskelig å tenke seg at situasjonen ville eksplodere. Det var foreløpig ikke så mange registrerte smittede enda i landet, men dette var nok fordi ikke så mange var blitt testet og fordi kapasiteten på sykehusene begynte allerede å knele. Neste dag ble landet stengt, totalt portforbud for alle. Kun helt nødvendige ærend til matbutikk, apotek og frisør(!) var lov. Veier og luftrom ble overvåket av politi og militæret. Bøter på opp mot 2000 euro kunne bli gitt dersom man ble tatt utenfor hjemmet uten legitim grunn og dokumentasjon. Vi hørte om noen som hadde prøvd å kjøre opp til Siurana og blitt stoppet, og en klatrer som hadde blitt angitt av en venn og fersket i Santa linya og fått bot.

 

Vi bestemte oss til slutt for å komme oss tilbake til Norge. Det viktigste argumentet var at hvis vi trengte helsehjelp ville vi belaste et allerede hardt presset helsevesen i Spania, og kanskje vi ikke ville fått hjelp. 18. Mars var vi tilbake i Norge og rett i karantene for så å starte flytting til ny leilighet.

 

 IMG 0228

...les resten av artikkelen
24.mars Arena Nord

åsane 150

Tjelmeland Friksjon startet i januar opp med bygging av klatreveggene i Arena Nord, og skissen over viser planene for hvordan anlegget blir når alt er ferdig, forhåpentligvis i løpet av høsten 2020. Hvor mye situasjonen med Koronavirus vil ha å si for byggeprosessen er enda tidlig å si noe om, men fremdriftsplanene er ikke endret så vi krysser fingrene for at alt går som planlagt.

 I skissen er søyler, takkonstruksjon, etasjeskiller resepsjon og trappeløp tatt bort for å gjøre skissene enklere å forstå. Til sammen blir det 3200 kvadratmeter med klatreflate fordelt ut over:

- stort buldrerom under mesaninen (500m2). Til sammenligning er Bryggeriet ca. 250m2

- hovedvegg med både overheng og vertikale vegger, 15 meter høyde

- kursrom for grupper, nybegynnere og paraklatring, 10 meter høyde

- autobelayvegg (det blir 15-20 autobelayer spredd rundt i senteret)

- bratt konkurransevegg, 15 meter høyde

- speedvegg med to speedruter (internasjonal standard)

- juniorvegg med overheng på mesaninen, 12,5 meter høyde

- flatvegger og svavegger på mesaninen, 12,5 meter høyde

- eget barnerom

- stort treningsrom i 3. etasje med Kilterbrett, Moonvegg, campusbrett, stor kaosvegg og sirkelvegg.

 

Totalt vil anlegget ha rundt 170 boltelinjer, dvs. rundt 450 ruter på alle nivå, fra nybegynner til elite. Klubben holder i disse dager på med å starte rekrutteringen av faste ansatte som skal være med å drifte anlegget; ruteskruere, vakter, trenere og instruktører. Følg med på disse sidene og våre facebooksider for oppdatert informasjon om rekrutteringsprosessen.

...les resten av artikkelen
12.mars Bryggeriet og Bergenshallen stengt på grunn av koronavirus

kronoa

Regjeringen har bestemt at kultur- og idrettsarrangmenter forbys frem til 15. juni.  

Restriksjonene gjelder alle typer idrettsarrangement, både store og små.

Beslutningen viderefører regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset. Blant annet skal folk holde minst to meters avstand til hverandre og ikke samles i grupper på flere enn fem.

Den innbefatter videreføring av stengte treningssenter, noe som betyr at vi ikke vet noe om når vi kan åpne Bergenshallen eller Bryggeriet igjen, annet enn at det ser ut som det kan gå lang tid.

Mer info på: https://www.idrettsforbundet.no/nyheter/2020/regjeringen-forbyr-idrettsarrangement-frem-til-15.-juni/

Når det gjelder uteklatring vil vi anbefale å følge råd og pålegg fra folkehelseinstituttet og opptre ansvarlig. Vi minner om Norges klatreforbunds anbefalinger som du finner her:https://klatring.no/nyheter/2020/04/koronavettregler-for-klatring

Hva kan jeg da gjøre som klatrer? 

Anbefalingene betyr i praksis for oss at vanlig klatring frarådes – enten det er ute eller inne. Det er særdeles vanskelig å desinfisere klatretak på en måte som 100 % sikkert hindrer smitte. For de fleste klatrefelt ute kan man ikke ha kontroll på tilgang, og det er derfor vanskelig å vite om en smittet har vært på linja før deg. Om stedet du ønsker å klatre på kan anses som helt utelukket for andre å ha vært på eller komme på seinere, vil dette kunne vurderes som så isolert at smittefare ikke er høyere enn ved normal ferdsel i samfunnet. Vi minner uansett om at vi alle nå har et helt spesielt ansvar for å unngå skader som kan belaste helsevesenet, så ta det ekstra forsiktig i all aktivitet. 

Dette vil si man kan møtes i mindre grupper og arrangere alternativ aktivitet - f.eks. basistrening sammen! Her er lenke til Olympiatoppens side for øvelser og inspirasjon
https://olympiatoppenvideo.no/folder/4._basistrening_arkiv  

 Ref. NKF

Dersom du har spørsmål vedrørende stengingen kan du ta kontakt med daglig leder Remi Småland: remi@bergen-klatreklubb.no

 

...les resten av artikkelen
03.mars Bryggeriet stengt for omskruing onsdag 4. mars fra 19.00 og utover

Bryggeriet vil holdes stengt fra klokken 19.00 og ut kvelden onsdag 4. mars på grunn av omskruing. Gled deg til nye buldreproblemer på veggene!

...les resten av artikkelen
17.februar Innkalling til årsmøte i Bergen Klatreklubb

DSC04007

Årsmøtet 2020 i Bergen Klatreklubb avholdes torsdag 19. mars klokka 18.00 i 3. etasje hos Idèparken i Åsane

 

I tillegg til selve årsmøtet vil Leo Bøe holde foredrag om hard sportsklatring i Spania, og klubben vil presentere status for byggeprosjektet i Åsane. Navnet til den nye klatrehallen blir avdekket, og styret vil presentere strategiplanen for klubben for de neste fem årene. I tillegg kommer årsmeldingen 2019, regnskapet 2019 og budsjettet for 2020, et av de mest spennende årene i klubbens historie. Om ikke alt dette høres forlokkende ut så serveres det snacks og vi bestiller pizza!


Oppdatert saksliste med relevante dokumenter kommer på nettsidene til klubben senest en uke før årsmøtet avholdes.


Adressen til Idèparken er Langarinden 5, 5132 Nyborg. Det er begrenset med parkeringsplasser utenfor så vi oppfordrer til samkjøring. Om du reiser kollektivt er kontorene i nærheten av Åsane Videregående skole og bussrute 36, 37, 38, 91, 96, 200 og 210 kjører forbi her (mulig bussbytte på Åsane Terminal). 

 

Vi minner om at medlemskap i Bergen Klatreklubb skal være betalt i 2020 for å ha stemmerett på årsmøtet. Medlemskap til klubben kjøper du her.

...les resten av artikkelen
17.februar Årsmøtet i klubben er utsatt på ubestemt tid

DSC04007

Årsmøtet 2020 i Bergen Klatreklubb er AVLYST på grunn av smittefaren ved koronaviruset. Klubben kommer tilbake med info når årsmøtet vil bli avholdt. 

...les resten av artikkelen
10.februar Bryggeriet stengt tirsdag 11/2 fra 19 og utover

På grunn av omskruing i Bryggeriet vil det holdes stengt fra klokken 19.00 og utover tirsdag 11. februar. Vanlige åpningstider igjen fra onsdag 12. februar.

...les resten av artikkelen
30.januar Bryggeriet stengt for filmvisning onsdag 5. februar fra 19.00

På grunn av filmvisning i Bryggeriet vil buldrehallen være stengt fra klokken 19.00 onsdag 5. februar. Filmvisningen er gratis for medlemmer.

...les resten av artikkelen
27.januar Ledige plasser på grupper for paraklatring

Kan klatring være noe for deg eller noen du kjenner som er parautøver?

I regi av Bergen klatreklubb har vi to klatregrupper hvor det gjennomføres ukentlige treninger for personer med funksjonsnedsettelse. Gruppene er ledet av to instruktører, og vi legger vekt på å skape mestringsfølelse og idrettsglede på treningene.

Treningstider

De to klatregruppene har hver en ukentlig trening:

•     Tirsdag: 18:30-20:30 i Fysakhallen

•     Fredag: 17:15-19:00 i Bergenshallen

 

Hvis du er interessert er du velkommen til prøveklatring. Prøveklatringen kan foregå i en annen gruppe enn den man eventuelt kan få plass i. Treningen om fredagene er primært for personer med fysisk eller sensorisk funksjonsnedsettelse.

Send gjerne en mail om dette høres ut som noe for deg eller noen du kjenner!

Du kan sende mail til Trond Kristian med mailadresse:    tk@bergen-klatreklubb.no

 

...les resten av artikkelen
06.januar Overgang til nytt medlemssystem

Fra og med 1/1-20 har klubben gått over til NIF sin medlemsadministrasjon, MinIdrett. Dette skyldes strengere krav til personvern samt nye regler for registrering av medlemstall. Som følge av overgangen til nytt medlemssystem har vi også måttet gå over fra tidligere ordning med medlemsskap fra dato til dato, og medlemskapet følger fra nå av kalenderåret.

 

Hva vil dette ha å si for meg spør du deg kanskje? For det første er man nå nødt til å benytte www.minidrett.no for å kjøpe medlemskap i klubben (benytt linken på denne siden for direkte innmelding). Det er ikke lenger mulig å kjøpe i en av våre haller eller via våre nettsider. Når du har kjøpt medlemskap via NIF sin løsning får du kvittering på kjøpet som du kan bruke til å vise at du er medlem av klubben, eventuelt kan du laste ned appen til MinIdrett hvor du får opp medlemsskapet i klubben. Rent praktisk må man som første gangs bruker av MinIdrett registrere seg i løsningen (ved å motta en sms) så det kan være lurt å gjøre dette før man f.eks besøker Bryggeriet hvor det er dårlig mobildekning. 

 

For å kjøpe medlemskap trykk her. NB! Det er ikke nødvendig å søke om medlemskap i klubben, benytt linken for direkte innmelding.

 

Men hva med meg som kjøpte nytt medlemskap i desember??? Slapp av, allerede registrerte medlemskap i klubben løper selvsagt til de går ut, i ditt tilfelle da i desember 2020.

 

Du kan lese mer om fordelene ved å være medlem av klubben vår her.

minidrett2

...les resten av artikkelen
Bergen Klatreklubb
remi@bergen-klatreklubb.no
Tlf:55271209 (sjelden betjent)
Husk meg:

Registrer deg