bolt
kiler
regn
sva
vertikalt
bratt
overheng
logo2
(nyheter)
08.mars 2019 Rapport Mentorordningen 2018

For andre år på rad har Bergen Klatreklubb, med støtte fra NKF, gjennomført Mentorordningen; en ordning myntet på unge voksne som har lyst til å bli flinke til å klatre ute på naturlige sikringer. I klubben vår har vi en stor andel unge medlemmer som hovedsakelig klatrer eller buldrer innendørs gjennom hele året, men terskelen for å klatre utendørs, spesielt på kiler, ser ut til å være stor for mange.

 

Selv om Bergen nok er best kjent for mange flotte utendørs sportsklatrefelt, så finnest det utrolig mye fin og variert kileklatring rundt de syv fjell, og vi ønsket å gi et tilbud til unge klatrere som i sin tur kan videreføre den tradisjonelle fjellklatringen og gradvis starte opp et nytt yngre miljø for kileklatring i Bergen. Spesielt har vi hatt fokus på å hente inn personer som i stor grad behersker sportsklatring fra tidligere, slik at de kan få rask progresjon og mestringsfølelse når de lærer seg håndverket med naturlige sikringer. Ved kyndig veiledning over lengre tid, totalt 10 samlinger i løpet av klatresesongen, har deltakerene fått egenerfaring og kunnskap nok til å presse kropp og sinn opp utfordringer som i starten virket umulige. Ved å ha en relativt liten gruppe på 6 deltakere har samholdet i gruppen blitt veldig bra, og gruppens mentorer har jevnlig mottatt meldinger om ruter som har blitt gått utenom samlingene og det har vært høy grad av egenaktivitet i gjengen.

 

Årets mentorgjeng startet opp i begynnelsen av mai med en helgesamling ute på Sotra med innføring i sikringsmidler og standplassrutiner, før de fikk en pangstart på kileklatrekarrieren med Pete Whittaker sin “Crack School” over to økter – altså gikk første klatreøkt ut på å lære seg jammeteknikk av en av verdens fremste kileklatrere!

 

Gjennom våren, sommeren og høsten har gruppen vært med på å klatre flertaulengders ruter ute på Sotra, kortere kileruter på Askøy, klatring med naturlige sikringer på sportsklatreruter, kameratredningsøvelser, rapell over flere taulengder, utstyrsdiskusjoner, etikkdebatter og karakterbyggende klatring i regn, vind og mørke. Så og si alle har blitt veldig selvgående, og mentorene har vært med og sørge for sikkerheten under klatring samt veiledning og for å dele tips&triks underveis. Selv med tidenes våteste høst i Bergen har gruppen lært mye og alle deltakerene har tatt sjumilssteg på progresjonsstigen gjennom året. Kort fortalt har årets mentorordning vært en suksess for alle som har vært involvert og det er ekstra artig at vi har møtt på flere av deltakerene fra fjorårets gruppe når vi har vært ute på tur. Aner vi konturene av en ny vår for kileklatringen i Bergen?

Bergen Klatreklubb
post@bergen-klatreklubb.no
bergenshallen@bergen-klatreklubb.no
Tlf:55271209 (sjelden betjent)
Husk meg:

Registrer deg