bolt
kiler
regn
sva
vertikalt
bratt
overheng
logo2
(nyheter)
20.april 2010 Bolteruter: bruk og feilmeldinger
henger_shNå som utesesongen er i ferd med å starte kan det være bra å repetere litt informasjon om bolterutene rundt Bergen.
Hovedprinsippet er at boltene brukes på eget ansvar. Når det er sagt, er det så vidt BKK kjenner til en gjennomgående god tilstand på boltene på rutene som er beskrevet i rutedatabasen/klatreførerene utgitt av klubben. Mer detaljert informasjon om dette og noen unntak, finner du i beskrivelsen av reboltingsprosjektet. Det er en grunnleggende sikkerhetsregel at man kontinuerlig vurderer kvaliteten på utstyret man bruker. Man bør med andre ord være kritisk til de boltene man bruker. Noen enkle tommelfingerregler:
  • Sjekk at hengeren ikke er løs. Det er ikke unormalt at hengere løsner ved bruk. Ha gjerne med deg en 17mm fastnøkkel slik at du kan stramme hengere. Stram til hardt, men bruk kun en hånd - det er mulig å stramme for mye. En del bolter har ikke mutter, dette er som regel Petzl Longlife bolter som er regnet for å være av svært høy kvalitet.
  • Sjekk at hengeren ikke er bøyd slik at karabineren blir liggende uheldig mot fjellet.
  • Se etter alvorlige rustangrep. Litt overflaterust/brunlig farge er ikke farlig.
BKK vil gjerne ha informasjon om bolter o.l. som bør skiftes ut. Eksempelvis hengere som mangler, bolter/hengere som tydelig korrodert etc. Send en e-post til sikkerhet@bergen-klatreklubb.no eller gi en kommentar til ruten i rutedatabasen.
Bergen Klatreklubb
post@bergen-klatreklubb.no
bergenshallen@bergen-klatreklubb.no
Tlf:55271209 (sjelden betjent)
Husk meg:

Registrer deg