bolt
kiler
regn
sva
vertikalt
bratt
overheng
logo2
(nyheter)
20.februar 2012 Til minne om Stein-Ivar

Stein-Ivar (Foto: Trango 2008)Det var med stor sorg vi fikk beskjeden om at Stein-Ivar Gravdal, sammen med sin gode venn Bjørn-Eivind Årtun, omkom i en klatreulykke på Kjerag den 7.februar. Stein-Ivar var født og oppvokst i Bergen og begynte å klatre som 15-åring i 1989. Han viste med en gang at han hadde et stort talent og ble raskt en del av klatremiljøet. I en periode da klatresporten utviklet seg fra et lite miljø til en sport som i dag er tilrettelagt for mange, fikk Stein-Ivar være med å sette sitt preg. Han var med på de første klatrekonkurransene i Norge, på utviklingen av nye klatrefelt i Bergensområdet og var viktig i arbeidet for å få etablert klatreveggen i Bergenshallen. Men Stein-Ivar var alltid på søken etter nye utfordringer og det var ute i naturen han fant disse, på surfebrett og snowboard eller med klatresko. Stein-Ivar var svært respektert i alle disse miljøene og var en som lot sine prestasjoner tale for seg. Samtidig var han ærlig, tok vare på vennskapene han knyttet og sa ifra dersom han mente noe var urett.

Listen over klatreprestasjoner som står igjen etter Stein-Ivar er lengre og mer allsidig enn de fleste. Flere ekspedisjoner til Pakistan, inkludert andrebestigning av norskeruta på Great Trango i 2008, førstebestigning av nordveggen på Ulvetanna i Antarktis i 2006, en rekke nye ruter i Rogaland og på Sotra, og klatreturer til blant annet til Frankrike, Italia og Sør-Afrika. Men Kjerag stod på mange måter i en særstilling. Denne 800-meter høye veggen innerst i Lysefjorden var Stein-Ivar sitt fjell. Han var med på å gå de første rutene i veggen fra 1996, og mange sene kvelder gikk med til å studere bilder av veggene der og drømme om nye flotte turer. Resultatet var nye ruter sommer og vinter, og en vedvarende utforskertrang som skulle få et tragisk utfall.

I 2000 flyttet han til Stavanger, en by han allerede var tett knyttet til gjennom familie og venner i klatre- og surfemiljøet. Gjennom sitt arbeid som sikringsleder og ingeniør i Aak fikk han friheten til å klatre og dra på tur ved siden av jobben. For Stein-Ivar var glad i å reise og en som gjennom sitt aktive liv fikk sett store deler av verden sammen med sin kjære Anna eller med gode venner. Da han og Anna fikk lille Erle i 2010 var det klart at de skulle dra sammen til Australia i permisjonstiden.

Da Stein-Ivar og Bjørn-Eivind dro på tur til Kjerag 7.februar gjorde de det de har gjort så mange ganger før og hatt så stor glede av. Denne gangen gikk det forferdelig galt, og tilbake sitter hele klatre-Norge i dyp sorg over å ha mistet to av sine beste.

Men tankene våre går mest til de som stod Stein-Ivar nærmest. Til Anna og til Erle, som han satte foran alt annet. Dette gjør vondt å tenke på, men vi skal alltid huske Stein-Ivar for hans livsglede, pågangsmot og varme vennskap.

Klatrevenner i Bergen

Stein-Ivar (Foto: Trango 2008)

Bergen Klatreklubb
post@bergen-klatreklubb.no
bergenshallen@bergen-klatreklubb.no
Tlf:55271209 (sjelden betjent)
Husk meg:

Registrer deg